0

Region Midtjylland stopper tobakssalg på sygehuse

Psykisk syge er nu de eneste, der kan få adgang til cigaretter på Region Midtjyllands hospitaler. Dog kun i nødsituationer.

Af Mark Gjerning Hansen

I Region Midtjylland har man efter en henvendelse fra Kræftens bekæmpelse besluttet at stoppe al salg af tobak på regionens hospitaler. Til trods for dette kan patienter på de psykiatriske afdelinger stadig få adgang til tobak, da man har en nødkasse til særligt oprørte patienter, hvor nikotin kan virke beroligende.

”Tobak kan virke beroligende for nogen, og der er reglerne ikke ændret i forhold til, om de har mulighed for at få en cigaret. Det er kun salget, der er stoppet”, siger Jacob Isøe Klærke, formand for psykiatri og socialudvalget i Region Midtjylland. 

For på de psykiatriske afdelinger er tobak ikke kun forbundet med noget negativt. Rygepauser kan nemlig medvirke til at nedbringe evt. farlige situationer med patienter. Derfor vil man på de midtjyske hospitaler fortsat have mulighed for at ryge, til trods for at man ønsker at mindske mængden af rygning.

Jacob Isøe Klærke fortæller om cigaretter i hospitalskiosker

”Jeg synes, at det sender et godt signal, at man har et røgfrit hospital. Men samtidig ønsker vi heller ikke at optrappe mulige konflikter på de psykiatriske afdelinger ved fuldstændig at forbyde rygning”, fortæller Steen Jakobsen, som er medlem af psykiatri og socialudvalget.

Kritik af beslutning

Denne beslutning har dog ikke vækket begejstring ude på afdelingerne, hvor flere patienter og medarbejdere mener, at nødkassen ikke er nok. Heriblandt har Mikkel Rasmussen, speciallæge i psykiatri, kritiseret tiltaget, da de psykisk syge ofte er så sårbare, at de rammes ekstra hårdt, når de ikke kan få stillet rygetrangen, hvilket kan medvirke til, at man ser flere situationer ende ud i konflikter end tidligere.

Kritikken praller dog af på regionen, hvor man ikke mener, at cigaretsalg i hospitalskiosker vil løse akutte konflikter.

”Jeg mener ikke, at løsningen er, at man kan købe cigaretter i kiosken. På afdelingerne har man nøkasserne, som man kan benytte sig af i visse situationer, der er ved at blive opkørte. Derudover har vi lagt det ud til afdelingerne, at finde de bedste løsninger for netop deres afdeling”, fortæller Jacob Klærke, som også fortæller, at regionerne altså ikke vil ændre reglerne.  

 

Jacob Isøe Klærke, formand for psykiatri og scoialudvalget i region Midtjylland, fortæller, hvorfor man ikke længe kan købe cigaretter på midtjyske hospitaler.

magjha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *